Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 maj, 2023 - 21:00Uppdaterad: torsdag, 4 maj, 2023 - 21:00

Lantrådet om skadegörelsen: “Väldigt olyckligt med tanke på säkerhetsläget i Östersjön” 

Lantrådet Veronica Thörnroos beklagar å landskapsregeringens vägnar skadegörelsen som den 30 april ägde rum mot Rysslands konsulat i Mariehamn. 

Det är en händelse som fått Ryssland att skicka en not till Finland där man kräver att säkerheten vid konsulatet tryggas och att gärningspersonerna ställs inför rätta. 

Polisen meddelade på torsdagen att man inlett en förundersökning för att utreda skadegörelsen där en fönsterruta krossades och postlåda revs ner.

Lantrådet Veronica Thönroos beskriver skadegörelsen som “helt oacceptabelt”. 

– Det är väldigt olyckligt, speciellt med tanke på att säkerhetsläget i Östersjön är mer ansträngt än vad det har varit tidigare. Då bör man inte ta del av aktiviteter för att ytterligare spä på det, säger hon.

Det är den åländska polisen som utreder händelsen, men landskapsregeringen kan inte göra mer än att beklaga det som skett.

– Det är Utrikesministeriet som hanterar alla de här frågorna. Det ligger inte inom Ålands behörighetsområde. Vi kommenterar ingenting i detalj, det är inte vår sak, säger hon.

Läs mer om polisens utredning här och om fler reaktioner efter skadegörelsen här.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »