Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 4 maj, 2023 - 12:26Uppdaterad: torsdag, 4 maj, 2023 - 14:45

Polisen: Över tio personer involverade i skadegörelsen mot det ryska konsulatet

En grupp på över tio personer påträffades av polis under eftersökningar på valborgsmässoafton och misstänks ha kopplingar till skadegörelsen mot det ryska konsulatet. Anmälaren har uppfattat att gärningspersonerna var fotbollssupportrar, uppger polismästare Johan Pawli till Ålands Radio.  

Johan Pawli konstaterar att en del ofog ägt rum vid ryska konsulatet också före den 30 april då polisen kallades till platsen efter att en postlåda och ett fönster söndrats. Händelser som Pawli i normalfall skulle beskriva som lindriga, men så är inte fallet då skett mot ett konsulat. Internationella avtal fastslår att det är mottagarländerna som ansvarar för konsulatens säkerhet.  

– Vi ökar patrulleringen regelbundet när vi har en uppfattning om att något kan ske för att försöka förhindra det. Det här skulle inte få hända. På normalskalan är det litet, men då det hänt mot ett annat lands officiella konsulatet är det inte längre en liten sak, tyvärr, säger han. 

Polisen höjer patrulleringen vid fotbollsmatcher

Personen som anmälde skadegörelsen till polisen har uppfattat att gärningspersonerna var fotbollssupportrar och det skulle i så fall följa ett mönster som polisen uppfattat vid tidigare protesthandlingar mot konsulatet.  

– Vi har en klar bild av att en del av de här händelserna korrelerar med fotbollsmatcher och vid framtida matcher kommer vi att öka den synliga övervakningen kring konsulatet, säger Pawli.  

På valborgsmässoafton mötte IFK Mariehamn Kuopio-laget KuPS i Mariehamn.  

Läs mer om reaktionerna efter skadegörelsen mot det ryska konsulatet här.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »