Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 april, 2023 - 06:18Uppdaterad: torsdag, 20 april, 2023 - 12:54
  • Vid årsskiftet till 2018 lämnade Veikkaus Åland. Arkivbild.

Licenssystem i riket behöver utredas - Veikkausfrågan kan läggas på is ända till 2027

Vicelantrådet Harry Jansson (C) är förvånad över att inrikesministeriets förstudie kring rikets framtida penningspelsystem beaktar andra vägval än spellicenser. 

–Jag tycker de varit så tydliga politiskt, att det är licensmodell rakt av. Istället börjar man till och med lyfta Norge som ju har ett system med stärkt monopol, säger Jansson. 

Trots utredningen tror han att den nya regeringen skriver in en övergång till ett licenssystem i det kommande regeringsprogrammet. Men det kan ta tid, arbetsgruppen som genomfört studien menar att vissa bedömare varit för optimistiska vad gäller tidtabellen för ett system med licenser. Går man in för en sådan lösning behöver det utredas och ett nytt system kan vara på plats under den här mandatperioden som sträcker sig fram till 2027. Före ett nytt system är på plats kan heller inte Veikkaus återvända till Åland, enligt Harry Jansson. 

–I utredningen pratar de om att det som blir kvar av Veikkaus verksamhet ska paketeras på ett särskilt sätt, i samband med den delreformen vi får försöka vara aktiva, säger Harry Jansson, som tror att frågan kommer stå helt still fram till dess. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »