Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 9 mars, 2023 - 17:08

Otillräcklig information när ukrainarna ska söka hemkommunstatus – ”Kan inte fatta ett så stort beslut utan att veta mer”

Från och med den här veckan har det varit möjligt för ukrainare som flytt till Finland på grund av kriget att ändra sin status.

Anna Lyubarska i Saltvik säger att hon fått ett brev med information från Migri men intetsägande svar på sina följdfrågor till samma myndighet.
– Jag har inte fått tillräcklig information. Det enda jag vet är att jag skulle sluta ligga under Migri, rent administrativt, och att det skulle vara kommunen som hädanefter har ansvar, säger Anna Lyubarska.

Helena Flöjt-Josefsson är biträdande chef vid Ålands flyktingförläggning som är en filial till Migris förläggning i Åbo som drivs av Röda korset. Hon säger att de lämnar ut den information som Migri ger dem.
– Vi ger vidare den information vi får från migrationsverket. Den första mars beslutade de att ge oss information anpassad till Åland, i den första informationen stod det till exempel att vi har 18-årig läroplikt, vilket inte gäller här. Det här är nytt för alla och varje myndighet ansvarar för information om sina områden, säger Flöjt-Josefsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »