Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 december, 2022 - 05:46Uppdaterad: tisdag, 27 december, 2022 - 05:53
  • Frågan om kollektivtrafik engagerar.

Få åker buss men kundnöjdheten är hög

Åtta procent av ålänningarna åker buss varje vecka, det finns en stor potential för högre nyttjandegrad av kollektivtrafiken men de som åker är väldigt nöjda. Bland annat det visar ny statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå, Åsub, som gjort en stor enkätundersökning på uppdrag av landskapsregeringen.

– Det är ganska få som åker buss, ungefär 8 procent åker varje vecka. Anledningen till det är till exempel att det inte går lämpliga eller för få turer. Men det kommer också fram mycket gott, de som faktiskt åker är mycket nöjda, säger Ester Laurell, utredare på Åsub.

Det finns också ett informationsglapp som man behöver ta tag i.
– Det finns ett glapp mellan det som kollektivtrafiken erbjuder och det som folk har förstått att kollektivtrafik är. Vad gäller tätortstrafiken räknade jag att det i sommar fanns 41 dagliga turer. Så det finns ett utbud men man behöver få folk att se det, förstå och hoppa på, säger Ester Laurell.

Ovanligt många svarande har också gett extra kommentarer i textform vilket enligt Åsub visar på att frågan om kollektivtrafik engagerar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »