Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 december, 2022 - 05:52Uppdaterad: torsdag, 22 december, 2022 - 06:44
  • Finansminister Roger Höglund (C). Foto: Rasmus Olin.

Finansministern: ”Systemet för sammanslagningar bör ses över”

Landskapsandelssystemet borde ses över för att ge bättre förutsättningar för frivilliga kommunsammanslagningar på sikt enligt finansminister Roger Höglund (C).

Han säger att man måste titta på reglerna appropå beskedet att Lemlands kommunstyrelse föreslår inför fullmäktige att man inte ska gå vidare med en sammanslagning med Lumparland, bland annat för att man anser att ekonomiska förutsättningar inte finns.

–Lemland och Lumparland är ett bra exempel. När man noterar att det inte är optimalt med en sammanslagning på sikt så måste man se över reglerna, kanske landskapsandelssystemet i sådana situationer ska vara på ett annat sätt så att man inte tappar pengar och hamnar i kris på nytt, säger Roger Höglund.

Om de ekonomiska morötterna för sammanslagningar är för små vill Höglund inte svara på.

–Lyssnar man på de berörda kommunerna så har de framfört det. Sen om de är för små eller om det är något annat man ska kika på låter jag vara osagt, säger Höglund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »