Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 20 december, 2022 - 15:22Uppdaterad: tisdag, 20 december, 2022 - 17:28
  • Det närmar sig valår och det märktes i budgetomröstningar menar statsvetare. Arkivbild.

Valåret märktes i budgetomröstningar

I elva av de 27 budgetomröstningar som genomfördes i lagtinget i går så var regeringsblocket oenigt. I sju fall var det mer än en ledamot som röstade olikt de övriga i regeringskonstellationen.

Detta är ett tecken på att valåret är runt hörnet, menar statsvetaren och forskaren Siv Sandberg. Hon menar att samma tendens går att urskönja i politiska skeenden i riket.

-Det är en ganska typisk åkomma, att man börjar lida av någon typ av koalitionströtthet på slutrakan. Det börjar kännas mindre realistiskt att de projekt som man kommit överens om för tre eller snart fyra år sedan kommer att genomföras under den pågående mandatperioden. Därför är sådana här beteenden ganska vanliga i slutet på regeringars mandatperiod, säger hon.

Lagtinget sa som bekant nej till en tunnelförstudie men det betyder inte att diskussionen om en Föglötunnel nu ska betraktas som avslutad. Siv Sandberg konstaterar att frågor i åländsk politik tenderar att komma tillbaka i olika skepnader.

- Det är en tacksam politisk fråga att göra kampanj på, men den är betydligt mer otacksam att göra politik och verklighet av, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »