Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: söndag, 23 oktober, 2022 - 10:00Uppdaterad: söndag, 23 oktober, 2022 - 10:00

Riket ser över evakueringsplan – Åland kräver särskild logistik

Inrikesministeriet har sett över sina planer för evakuering i händelse av krig. I planerna ingår Åland, rapporterar Hufvudstadsbladet, HBL.

Det försämrade säkerhetsläget har tvingat myndigheterna att se över sina evakueringsplaner, Alpo Nikula är sakkunnig vid inrikesministeriets räddningsavdelning och säger till HBL att Åland kräver särskild logistik. Evakuering skulle ske i första hand med passagerarfärjor och inrikesministeriet har ansvar för vilka fartyg som skulle bli aktuella. Från åländskt håll har man velat utreda ansvarsfördelningen vid en evakuering, ansvaret för patienter som behöver vård hamnar till exempel under social- och hälsovårdsministeriet.

–Man kan tänka sig att en händelse börjar som en mindre störningssituation som eskalerar till undantagsförhållanden. Vi behöver diskutera ansvarsrollerna för beredskapsplaneringen med social- och hälsovårdsministeriet så det står klart när ansvaret för en eskalerande situation flyttas över på nationell nivå, säger Bengt Michelsson, avdelningschef för social- och miljöavdelningen vid landskapsregeringen till tidningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »