Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 11 oktober, 2022 - 06:11Uppdaterad: tisdag, 11 oktober, 2022 - 09:10

LR begär svar om smittskydd

Landskapsregeringen skriver nu till social- och hälsovårdsministeriet för att få information kring hur lagstiftningen om bekämpande av smittsamma sjukdomar ska hanteras.

Som vi rapporterat tidigare har smittskyddet inte längre lagstöd på Åland efter första januari efter förändringar i samband med rikets välfärdsreform. För att lösa problemet behöver Åland och riket komma överens om att göra förändringar i självstyrelselagen.

–Från årsskiftet är det rikets ansvar att säkerställa att befolkningen på Ålands behov i fråga om smittskydd inte äventyras. Självstyrelsemyndigheterna kommer naturligtvis i dialog med rikets myndigheter vara villiga att både hitta en lösning på regleringen av smittskyddet och en praktisk lösning hur smittskyddet ska hanteras från den första januari nästa år, skriver de i en anmodan till social- och hälsovårdsministeriet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »