Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 oktober, 2022 - 14:33Uppdaterad: onsdag, 5 oktober, 2022 - 17:30

Långa leveranstider på braskaminer

Efterfrågan på braskaminer och eldstäder ökar på Åland men de åländska leverantörerna har svårt att möta efterfrågan.

- För varje vecka kunden väntar på att göra en beställning så flyttas leveranstiden fram kanske två till fyra veckor, säger Calle Mattsson på Calle & co.
Den senaste tidens höjda elpriser är en orsak till att efterfrågan på braskaminer ökat men det är inte den enda orsaken till förlängda leveranstider.
- Det börjar med pandemin där leveranstiden utökades något och sedan kom kriget i Ukraina där tillgången på material ströps, vilket ytterligare förlängde leveranstiderna, säger Calle Mattsson.
Han berättar att en leverantör i Italien i dagsläget har en leveranstid som sträcker sig till slutet av 2023 eller början av 2024.
Jan Bergendahl på Hus & fritidscenter säger att det är ett stort tryck på branschen och att han i dag knappt vågar lova en tid för installation av braskaminer.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »