Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 28 september, 2022 - 17:38

Vårdare förkovrade sig om kognitiv svikt

13 personer som jobbar inom äldreomsorgen fick i dag (onsdag) intyg över att ha fullföljt utbildningen ”Vård vid kognitiv svikt” vid Högskolan på Åland, Öppna högskolan.

Kognitiv svikt innebär en sänkning av den kognitiva förmågan och orsakas till exempel av åldrande, påverkan av olika substanser som alkohol men också av en mängd olika sjukdomar. Kognitiv svikt kan vara ett tidigt tecken på en demenssjukdom.
Utbildningen har pågått sedan november i fjol och omfattat 30 studiepoäng. Vårdarna har fått mer kunskap och beredskap att vårda personer med specifika omvårdnadsproblem i relation till kognitiv svikt och efter utbildningen ska de ska kunna erbjuda meningsfull tillvaro för dessa personer och ge god vård vid livets slut.

Prognosen är att allt fler personer drabbas av demenssjukdomar. Man förutspår att 1130 ålänningar lever med demens år 2040, jämfört med 330 personer 2018. Det här är anledningen till att landskapsregeringen valde att satsa på den här utbildningen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »