Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 24 mars, 2022 - 06:28Uppdaterad: torsdag, 24 mars, 2022 - 08:18
  • Bilden är från marinens hemsida.

Marinen är först på plats

Finland är väl förberett på att försvara Åland, trots demilitariseringsavtalet. Det försäkrar marinens kommendör, konteramiral Jori Harju i en intervju med Huvudstadsbladet. Det här i ljuset av det skärpta säkerhetsläget i Östersjön i och med kriget i Ukraina.

- Jag kan försäkra att vi vet vad som sker i Östersjön och kan bedöma lägesutvecklingen och garantera att vi har rätt förmågor i rätt beredskap och på rätt plats då vi står inför en sådan situation och uppgift. Jag är säker att vi klarar av att sköta den uppgiften, säger Jori Harju till tidningen.

80 procent av importen och exporten till och från Finland sker till sjöss och även mycket datatrafik löper över Åland.

- Åland har en viktig strategisk betydelse i den här helheten. Vår förmåga och beredskap är sådan att vi klarar av att sköta vår uppgift och försvara Åland under alla omständigheter så att vi anländer dit först, säger kommendören.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »