Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 8 mars, 2022 - 05:55Uppdaterad: tisdag, 8 mars, 2022 - 08:14

Regeringen: Alla som flyr Ukraina är välkomna

Finland har utökat antalet platser vid flyktingmottagningar till runt 3.000 i respons till Ukraina-krisen, och det finns kapacitet att skapa ännu fler.

Det framkom då riksregeringen under måndagen höll en pressinformation tillsammans med representanter från Migrationsverket och Finlands Röda kors.
- Dessa är i första hand till för de som kommer till Finland och söker asyl eller tillfälligt skydd. Hittills har ungefär 1,7 miljoner människor flytt från Ukraina och hur många som kommer till Finland är svårt att uppskatta, men vi är redo att hjälpa, sa Minna Hulkkonen, överdirektör på inrikesdepartementet.
De ukrainare kommit till Finland hittills antas i första hand bo hos vänner, släktingar eller andra kontakter.
I Finland bor ungefär 7.200 personer med ukrainsk bakgrund.
- Det har varit fint att se hur många finländare som velat hjälpa till. Många har erbjudit sig att inhysa flyktingar eller erbjuda dem transport, och vi samordnar detta så gott det går, säger Elina Ilmonen på Migrationsverket.
Krista Mikkonen, inrikesminister, säger att EU-länderna i efterhand kan komma överens om flyktingkvoter, men att man just nu låter alla som vill komma till Finland.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »