Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 2 februari, 2022 - 16:14Uppdaterad: onsdag, 2 februari, 2022 - 17:33

Lib vill se aktivare miljöpolitik

Åland behöver vara proaktivt när det gäller EU:s Gröna giv för miljön och klimatet. Det sa Katrin Sjögren (Lib) när lagtinget debatterade landskapsregeringens meddelande om externpolitiken år 2021.

Liberalerna vill ha mer tydlighet och ambition från landskapsregeringens sida.

- Det är fortfarande oklart vad en egen åländsk klimatlag ska innehålla, sa hon.

Katrin Sjögren påminde om diskussionen om jordbrukets och landsbygdens existensvillkor och utmaningar med stigande priser samtidigt som kraven från EU ökar. Hon vill att Åland formar politiken så att omställningen blir lättare.

- Skruvar vi inte upp miljö- och klimatpolitiken kommer nån annan att tvinga oss att göra det, resultatet kanske blir sämre än om vi skulle vara proaktiva själv, sa hon.

Liz Mattsson (C) betonade att det är viktigt att behålla lönsamheten i jordbruket. Hon sa att åtgärderna i det nya landsbygdsutvecklingsprogrammet följer den gröna given.

- Sen är transporterna det viktigaste, att vi får produkterna till centrallagren och affärerna i hela Finland. Det är där som pengarna finns, sa Liz Mattsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »