Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 12 augusti, 2021 - 06:20Uppdaterad: torsdag, 12 augusti, 2021 - 10:42
  • ”Om man inte har råd att vara ledig så blir det ingen återhämtning och det känner man verkligen av när terminen börjar”, säger en lärarvikarie som Ålands Radio har talat med om situationen med lärarvikarier som blir arbetslösa under sommarmånaderna. Genrefoto.

Vissa lärarvikarier blir arbetslösa på sommaren

Flera lärarvikarier blir arbetslösa på sommaren. Framför allt gäller det de som har moderskaps- eller faderskapsvikariat.

Föräldralediga lärare har rätt att återgå till tjänsten under sommarmånaderna. En lärarvikarie Ålands Radio pratat med tycker att det känns orättvist att villkoren är så olika beroende på vilket sorts vikariat man får.

- Om man inte har råd att vara ledig så blir det ingen återhämtning och det känner man verkligen av när terminen börjar, säger lärarvikarien.

Ordförande för Ålands lärarförening Karsten Steiner berättar att han uppfattar att det har blivit vanligare med vikariat som inte sträcker sig över hela året.

Utbildningschef vid södra Ålands högstadiedistrikt Mathias Eriksson och bildningschef i Mariehamns stad Mikael Rosbäck säger båda att de lärarvikarier som blir utan sommarlön i deras distrikt är de som har moderskaps- eller faderskapsvikariat.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »