Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 14 juli, 2021 - 18:43
  • Insjöarna på Åland behandlas inte bra menar Runar Karlsson. På bild vattenprov vid Borgsjön. Arkivfoto: Rebecca Björkholm.
  • Det måste satsas mer på skydd till insjöarna, säger Runar Karlsson. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru

Insjöarna på Åland behöver skydd

Insjöarna på Åland behandlas inte bra och behöver skydd, det menar Runar Karlsson, ordförande för Tjenan vatten.

- Det är ohållbart på sikt. Det måste satsas mer på skydd till insjöarna, säger Runar Karlsson.

Som tidigare rapporterats har andelslaget Tjenan vatten tagit emot ett stöd på 13.000 euro för att anlägga en fosforfälla i Toböle träsk eftersom mängden fosfor i träsket har ökat och man vill satsa på en långsiktig lösning som håller vattnet rent. Tjenan vatten levererar hushållsvatten från Toböle träsk till 173 hushåll i Saltvik.

Träskets status är måttlig. Det innebär inte att vattnet inte kan användas, utan att det blir svårare för vattenverket att rena det.

- Är det måttlig status ska man gärna vidta åtgärder för att vattnet ska ha en chans att få god status. Ett sätt är att minska näringsämnen, som i det här fallet fosfor, säger miljöskyddsinspektör på ÅMHM, Mikael Stjärnfelt.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »