Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 6 juli, 2021 - 05:59Uppdaterad: tisdag, 6 juli, 2021 - 17:18
  • Ålands Vattens vd Christian Nordas anser att det inte finns någon anledning till oro för vattenbrist just nu. Arkivfoto: Tomas Tornefjell.

Ingen oro för vattenbrist

Ingen anledning till oro för vattenbrist trots varm och torr juni månad.

Även om juni månad, enligt Ålands Hushållningssällskaps siffror, var varmare och torrare än vad som anges som normalt, så bedömer Ålands Vattens vd Christian Nordas det som att det inte finns någon anledning till oro för vattenbrist i deras vattentäkter.

- Vattennivåerna är under kontroll, säger han.

Sedan 2018 har Ålands Vatten vidtagit en rad olika åtgärder för att trygga vattentillgången och man har 25 centimeter högre vattennivåer jämfört med 2018.

Johan Holmqvist, odlare och vice ordförande i Ålands Producentförbund, poängterar att det var kallt och regnigt i maj. Han har anlagt en egen vattenanläggning och han säger att han har mer vatten i anläggningen i år än samma tid förra året.

Enligt Ålands Hushållningssällskap var medeltemperaturen i maj 8,2 grader, vilket är 0,2 grader kallare än normaltalet och det föll 63,7 millimeter regn, som är dubbelt mer det normala. Siffrorna för juni visar på en medeltemperatur på 16,3 grader, 3,5 grader mer än normaltalet och det regnade 13,6 millimeter, vilket är 35,4 millimeter mindre än vad som anges som normalt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »