Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 16 juni, 2021 - 11:35Uppdaterad: onsdag, 16 juni, 2021 - 12:58
  • En polis vid Ålands polismyndighet är misstänkt för brott. Arkivfoto: Ida Jansson.

Polisman utreds för brott

En polis vid Ålands polismyndighet är misstänkt för brott mot tjänstehemlighet av oaktsamhet.

Bakgrunden är att en journalist vid Ålands Radio begärt ut brottsstatistik för fjolåret, och den 9 februari skickade polismannen statistiken till journalisten, men av misstag skickades även en förteckning med namn på de personer som varit misstänkta för narkotikabrott på Åland under fjolåret med. Polismannen upptäckte misstaget, bad journalisten förstöra materialet vilket gjordes och polismannen anmälde sedan sig själv.

Undersökningsledare Jonna Ryynänen, distriktsåklagare vid Västra Finlands åklagardistrikt, säger att utredningen pågår, den misstänkte och andra personer är hörda och den misstänkte nekar till brott.

- Den misstänkte bestrider brott. Själva händelseförloppet tror jag att är ostridigt men om man gör sig skyldig till brott är något annat, säger Ryynänen.

Den berörda polisen är i tjänst medan utredningen pågår. Straffet för brott mot tjänstehemlighet av oaktsamhet är böter. Om polisen skulle dömas blir det upp till Ålands polismyndighet att besluta om polisens framtid inom myndigheten.

Polischef Johan Pawli kommenterar inte ärendet utan hänvisar till Ryynänen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »