Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 25 maj, 2021 - 14:30Uppdaterad: tisdag, 25 maj, 2021 - 17:09

”Tomrummet efter Grelsby fylldes aldrig”

Tomrummet som uppstod när Grelsby sjukhus stängdes fylldes aldrig och det saknas idag en specialiserad avdelning för vård och omsorg av äldre personer med psykiatriska diagnoser, menar Arsim Zekaj, förbundsdirektör för Oasen boende- och vårdcenter.

Äldreomsorgen i kommunerna saknar i allmänhet både kompetensen och personaltätheten för vård av den här målgruppen som idag faller utanför ramen, säger han.

Oasens förbundsstyrelse skickade i februari i år en förfrågan till landskapsregeringen där de föreslog att en specialiserad avdelning för psykogeriatrisk vård för klienter från hela Åland inrättas, samtidigt som de bad landskapsregeringen att i skyndsam ordning ta fram en samverkansstrategi mellan kommunerna och ÅHS gällande vården av äldre med psykiatriska diagnoser. Något svar har ännu inte kommit, uppger Arsim Zekaj.

-Det är säkert inte en enkel fråga att besvara, men mitt budskap är att det finns underlag för att ha en specialiserad avdelning och vi är beredda att ta diskussionerna med de berörda för att komma till rätta med inrättandet av en sådan avdelning, säger han.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »