Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 24 maj, 2021 - 17:12
  • Viking Sally. Foto: Wikimedia commons

Rättegången i Viking Sally-mordet har inletts

Idag inleddes rättegången för det mord och mordförsök som skedde ombord på Viking Sally natten till den 28 juli 1987.

Svenska Yle rapporterar från Egentliga Finlands tingsrätt att förhör som genomfördes med den åtalade mannen 2016 inte får användas som bevis under rättegången, eftersom den åtalade inte hade någon försvarsadvokat med sig under förhören.

Bland bevisen finns ett textmeddelande där mannen ska ha skrivit att han dödat och kommit undan med det. Förundersökningsmaterialet består av över 800 sidor.

Enligt åklagaren slog den åtalade mannen ett ungt tyskt par med en slagghammare. Den ena, en då 20-årig man, avled av skadorna och den andra, en kvinna som då var 22 år gammal, skadades allvarligt och låg i koma länge efteråt. Brottet ägde rum vid helikopterplattan ombord på Viking Sally, där det tyska paret övernattade på däck.

Försvaret bestrider åtalen för mord och mordförsök. Om rättegången leder till en fällande dom är det enligt Svenska Yle det längsta tidsspannet mellan ett brott och en fällande dom någonsin i Finland. Rättegången förväntas pågå minst denna vecka ut.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »