Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 20 maj, 2021 - 17:15Uppdaterad: torsdag, 20 maj, 2021 - 17:30

Självstyrelselagsrevideringen närmar sig slutskedet

Arbetet med revideringen av den nuvarande självstyrelselagen börjar närma sig sitt slut, det berättar lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Under dagen har hon haft ett avstämningsmöte med justitieministern Anna-Maja Henriksson (SFP).
På mötet diskuterade man vilka beslut som Åland respektive Finland ska fatta.

- Det är de andra delarna som är kvar nu kring behörigheten, vem som ska fatta beslut om vad, vilka uppgifter som kan överföras till landskapet och hur de ska överföras. Det är både juridik och politik som ska finna varandra från bägge sidor, säger Veronica Thörnroos.

Lantrådet berättar att det finns ett stort intresse från bägge sidor om att driva lagen i mål.
Förslaget lyftes första gången 2010 och nu berättar lantrådet att man börjar se ett slut på arbetet som pågått i över tio år.

- Vi hoppas att den ska vara färdig innan midsommar. Sen ska den ut på remiss till olika instanser och vår förhoppning är att remissrundan påbörjas före sommaren. Det skulle underlätta det fortsatta jobbet, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »