Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 23 april, 2021 - 19:43Uppdaterad: fredag, 23 april, 2021 - 19:43
  • Polisen får 20-30 anmälningar varje år om sexualbrott. Foto: Malin Henriksson

Fler yngre anmäler sexualbrott

Under 2019 kom det in 28 anmälningar om sexualbrott till polismyndighetens kännedom.

Siffror från tidigare år visar att anmälningarna har legat kring 20-30 till antal med undantag för 2014 då siffran var 41. Kommissarie John Clemes berättar att det kan finnas mörkertal, precis som vid andra brott.

- Det är svårt att säga orsaken men sannolikt finns ett mörkertal som man inte har anmält, men vad det skulle vara för mängder är svårt att säga, säger han.

Statistiken redogör också för det faktum att majoriteten av anmälningarna görs av personer mellan 15 och 20 år. Ålands Radio rapporterade tidigare i veckan om att flera av samtalen till brottsofferjouren handlade om sexualbrott bland personer i senare tonåren. Studier har visat att det finns ett samband mellan sexualbrott och porrtittande men så behöver inte fallet vara här på Åland, menar John Clemes.

- Det finns säkert underlag från andra instanser men vi har inte någon bild av det, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »