Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 mars, 2021 - 05:30Uppdaterad: torsdag, 11 mars, 2021 - 05:30
  • Nicke Holmström framför sin båt, Ramone. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV
  • Dessa torskar ska delta i forskningsprojektet LUKE, och kan bidra med svar kring varför den åländska torsken verkar må bättre än på andra ställen i Östersjön. Foto: Felix Quarnström, ÅRTV

Både efterfrågan och kvot orosmoment för torskfiskare

Enligt Nicke Holmström, en av Ålands tre torskfiskare, finns det i år två orosmoln för torskfisket.

Det ena är att bifångstkvoten, den mängd åländska fiskare får ta upp årligen, ska fyllas för snabbt.
Det andra är att efterfrågan kommer att vara mindre än tillgången, då många restauranger och krogar, som står för det mesta av konsumtionen, periodvis kan tvingas hålla stängt.

- Under våren och sommaren är det restaurangerna som står för den största efterfrågan på torsk. Man hoppas ju att allt går bra men det är många som är nedstängda nu, och det är samma situation som förra året. Coronan märks på fisket också, ibland måste man bromsa så att man inte tar upp mer än vad som går åt, säger han.

Förra året tog man upp runt 25 ton trots att kvoten var 30 ton, och enligt Nicke Holmström hade det funnits efterfrågan för all fisk. I år är kvoten 25 ton.

- Men vi kan inte ta upp mer än vad vi fångar, och om kvoten räcker för det vi fångar under hela säsongen får vi se. Det kan bli tajt, säger han.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »