Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 2 mars, 2021 - 06:15Uppdaterad: tisdag, 2 mars, 2021 - 12:29
  • Statens ämbetsverk har inte tillgång till de nya digitala programmen. Arkivbild.

Ny myndighet har skapat ojämlika förhållanden

Ålänningar har inte samma möjligheter att beställa intyg och utdrag digitalt som övriga Finland när det kommer till de handlingar som magistratsenheten vid Statens ämbetsverk kan utfärda.

Medan den nya myndigheten för digitalisering och befolkningsdata, MDB, i riket har gjort digitala språng använder Statens ämbetsverk på Åland ännu program som snart riskerar att fasas ut. I verksamhetsberättelsen för 2020 uttrycks en oro över situationen där ålänningarna inte behandlas jämlikt.
- Statens ämbetsverk på Åland är en skild myndighet från den nya myndigheten i riket. Vi ska utföra samma uppgifter men har inte fått tillgång till samma program. Finansministeriet som är vår gemensamma modermyndighet håller på och utreder frågan, säger häradsskrivare Louise Enkvist.
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »