Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 3 februari, 2021 - 05:56Uppdaterad: onsdag, 3 februari, 2021 - 10:33

Interna Centerkravet: Återställ landskapsandelarna

Kommunerna är på väg in i en ekonomisk kris och att återställa de fyra miljoner euro i landskapsandelar som Åländsk Center lovade inför valet behövs, men kan vara en längre process än man tror.

Därför vore det viktigt att kommunerna så fort som möjligt fick en försäkran om att hjälp är på väg. Men enligt Runar Karlsson (C), kommunfullmäktigeordförande i Saltvik, har det varit svårt att få några raka svar från landskapsregeringen och lagtinget om var man i dag står.
- Centern gjorde ett jättebra val både i lagtinget och i kommunalvalen, och ett av de två stora vallöftena var att man skulle upphäva kommunreformen och återställa landskapsandelarna. Och nu börjar man bli otåliga ute i kommunerna. Fyra miljoner är lite över en procent av landskapets omsättning och kan man inte prioritera om för att rädda kommunerna blir jag minst sagt förvånad. Det förs ingen dialog mellan Centergruppen i lagtinget och vi i kommunerna, och jag upplever att det finns väldigt lite förståelse i lagtinget som helhet för kommunernas roll och behov, säger Runar Karlsson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »