Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 11 januari, 2021 - 05:57

Socialministern: Ökade socialvårdskostnader till följd av pandemin

Landskapets socialvårdskostnader kan komma att skena till följd av coronapandemin, fruktar socialvårdsminister Annette Holmberg-Jansson (MSÅ).

-Vi vet fortfarande inte hur länge pandemin kommer att pågå och vi ökade ju utkomststödet och dylikt inom socialvården, och landskapsandelerna har höjts en del med tanke på den nya lagstiftningen. Vi behöver vara beredda på att kostnaderna ökar inom det här området – och det måste ske ifall vi ser att det behövs, säger hon.

Den psykiska ohälsan och den höga arbetslösheten oroar Annette Holmberg-Jansson och är enligt henne de största utmaningarna inom socialvården inom den närmsta framtiden.

Förra veckan uppdaterade landskapsregeringen sin socialvårdsplan för de kommande fem åren. I den listas bland annat kommande lagförändringar bland annat funktionshinderlagen, klientbestämmandelagen och missbrukarvårdslagen.

-Men de är alla fast i att lagarna blir klara i Finland eftersom vi har mycket delad behörighet, säger Annette Holmberg-Jansson.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »