Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 20 mars, 2020 - 18:22Uppdaterad: fredag, 20 mars, 2020 - 18:29

Stödpaket på 60 miljoner euro till näringslivet

Tillägg i dagpenning för permitterade, garantilån och stöd på sammanlagt över 60 miljoner euro. Det är landskapsregeringens ”första hjälpen” till näringslivet som blöder till följd av coronaviruset.

Näringsminister Fredrik Karlström presenterade stödpaketet, som landskapsregeringen kallar ”första hjälpen”, under fredagens presskonferens. Stödpaketet har tagits fram i en aktionsgrupp som inkluderat Ålands näringsliv, Företagarna på Åland och bankerna.

Landskapsregeringen inför ett tillägg i dagpenningen för permitterade för att trygga deras grundläggande finansiering de kommande tre månaderna.

För att bota företagens likviditetsproblem lanserar garantilån där landskapsregeringen garanterar 80 procent och banken 20 procent. Därtill kommer landskapsregeringen kunna ge ett likviditetsstöd på 20 procent av lånebeloppet.

-Ett bolag som är i behov i en likviditetskredit på en miljon euro kommer kunna få 200 000 euro i en boost från landskapet, har man ett behov på 100 000 euro så blir det 20 000 euro i stödpaket. Det här är någonting som vi tror kommer förändra möjligheten för företag som i dag ser det väldigt mörkt, sa Karlström.

För att kunna söka lånet och beviljas stödet krävs att företaget gör en nulägesanalys, kan visa upp boksluten från de två senaste åren som bevis på att det är bärkraftigt, gör upp en framtidsprognos och är beredd att vidta åtgärder, exempelvis se över sin personalsituation.

-Vi känner att det här paketet i kombination med riksmyndigheternas paket är en fantastisk möjlighet för Åland, sa Karlström.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »