Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 24 maj, 2012 - 12:11Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Reform ger kommuner mer uppgifter

En överföring av uppgifter från landskapet till kommuner och bolag. Det är grundtanken i den fortsatta diskussionen om en samhällsreform. I dag presenterades en rapport om alternativa modeller för att producera samhällsservice till Ålands invånare. Bland alternativen finns en utveckling av kommunalförbund för särskilda områden, regionkommuner med egen beskattningsrätt för tyngre kommunala uppgifter samt en sammanslagning av alla kommuner till en. Arbetsgruppen tar inte ställning till alternativen som ännu ska testas och konkretiseras av ÅSUB. Inte heller landskapsregeringen, som tillsatt arbetsgruppen, tar i det här skedet ställning till alternativen. Enligt kansliminister Gun-Mari Lindholm fortsätter utredningsarbetet till början av nästa år då en parlamentarisk kommitté tillsätts med uppgift att komma med förslag på vilken eller vilka modeller man ska utveckla när det gäller en samhällsreform.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »