Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 12 december, 2012 - 15:27Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Finlandskabeln påbörjas i januari

I januari börjar jätteprojektet med att förverkliga Finlandskabeln som ska förse Åland med reservel vid elavbrott, men kabeln kan också nyttjas för den ordinarie försörjningen. Det är Kraftnät Ålands hittills största projekt och det är det svenska företaget ABB som är tillverkare, eftersom de enligt vd Jan Kahlroth gav de bästa anbudet. 125 miljoner euro beräknas hela projektet kosta. Förverkligandet av elkabeln kommer att höja elpriset för elkonsumenterna rejält, det handlar om en stegvis prishöjning på totalt 15-18 procent. -Det är helt befogat eftersom också användandet av el hela tiden ökar och den kommer att utgöra en stor trygghet, menar Jan Kahlroth. Kabeln, som är 158 kilometer lång, dras som en sjökabel mellan Ytterby i Jomala och Nådendal och förbindelsen ska vara klar i november 2015.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »