Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 13 december, 2012 - 08:00Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Åländskt nej till minskad laxkvot

Landskapsregeringen accepterar inte riksdagens förslag på hur laxfisket i Östersjön ska regleras nästa år. I ett utlåtande till jord- och skogsbruksministeriet påpekar landskapsregeringen att förslaget skulle leda till att det åländska laxfisket minskar med 65 procent medan man i övriga landet endast drabbas av en minskning på fem procent. För nästa år har Finland, inklusive Åland, tilldelats en kvot på drygt 28.000 laxar för Östersjön och Bottniska viken. Det är en minskning med elva procent jämfört med i år. Minskningen motiveras bland annat med att fisket med drivrev i Östersjön berör ett laxbestånd i svagt tillstånd. I utlåtandet från näringsminister Fredrik Karlström sägs att landskapsregeringen anhåller om samråd enligt självstyrelselagen om jord- och skogsbruksministeriet inte hörsammar de åländska önskemålen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »