Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 18 januari, 2019 - 06:22

Få lyfter utkomststöd

Om Ålands litenhet hindrar folk från att söka de bidrag och stöd de har rätt till var en av de frågor som kom upp i onsdags kväll då forskningschef Jouku Kinnunen presenterade ÅSUB:s rapport om ekonomisk utsatthet på Åland på ett tillfälle arrangerat av Ålands socialdemokrater.

Rapporten fann bland annat att det beräknade behovet för utkomststöd var ungefär fem gånger så stort som det som i verkligheten beviljades och betalades ut.

- Det svåra för oss är att vi ser siffror men ingen förklaring till dem, säger Kinnunen. Ett tydligt mönster verkar dock vara att färre lyfter stödet ju mindre samhället är. I Mariehamn lyftes 25% av det beräknade stödet, på landsbygen 21% och i skärgården så lite som 12% år 2016. Det kan hända att det är svårare att gå och be om stöd från en tjänsteman som man annars också känner, sa Kinnunen.

Förutom vad han i presentationen kallade ”skamfaktorn” föreslogs att ett för strikt regelverk kanske avskräcker många från att söka, eller att sparkrav gör kommuner ovilliga att betala ut pengar.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »