Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 25 juli, 2013 - 07:07Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:15

Ingen miljövänlig asfalt på Åland

På Åland finns inga planer på att göra asfalten i landskapet mer miljövänlig. Den så kallade gröna asfalten har nyligen uppmärksammats eftersom den börjat säljas av företaget NCC även i Åbotrakten. Den gröna asfalten är mer energieffektiv än vanlig asfalt eftersom den tillverkas i 120 grader i stället för 160 grader vilket ger lägre bränsleförbrukning och upp till 30 procent mindre koldioxidutsläpp. Men på Åland är grön asfalt inte aktuellt, det säger trafikingenjör Björn Ekblom. I landskapets upphandlingar av asfalteringen finns riktlinjer som följer EU:s standard och de svenska kraven för vilken kvalitet asfalten ska hålla. Men enligt Björn Ekblom gör landskapet inget aktivt för att den ska vara miljövänlig. Till och med hösten är det Rafaels i Gottby som levererar asfalt till landskapet, och företagets vd Jesper Blomsterlund säger att de inte har planer på att göra sin asfalt mer miljövänlig. -Åland är litet och vi är ett litet företag, så vi kan inte satsa som de stora företagen. Men om riktlinjerna från EU ändras kommer vi självklart att följa efter, säger Jesper Blomsterlund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »