• Tidigare statsministern Matti Vanhanen
Matti Vanhanen om Ålands parlamentsplats
Publicerad: tisdag, 24 april, 2018 - 17:38, uppdaterad: tisdag, 24 april, 2018 - 17:41

Vanhanen stöder Ålands krav

Åland bör få en plats i EU-parlamentet när Storbritanniens utträde ger Finland extra platser. Det menar tidigare statsminister Matti Vanhanen.

Matti Vanhanen är i dag ordförande för utrikesutskottet. Under sin regeringstid fattade 2009 han ett principbeslut där Åland garanterades en plats i EU-parlamentet i den händelse att möjlighet gavs i framtiden. Det här var långt före Brexit, och någon sådan möjlighet sågs inte som omedebart förestående. Nu har möjligheten dykt upp, och Vanhanen tycker att löftet ska gälla. 

- Men jag är kanske den enda i riksdagen som tycker så, tillägger han.

Han poängterar att löftet på inga sätt är juridiskt bindande, och att den nuvarande regeringen förstås gör hur man vill.

Matti Vanhanens förstaspråk är finska, och trots ett tappert försök att genomföra intervjun helt på svenska tvingas han hemfalla till modersmålet vid ett tillfälle. Här följer en översättning av det han säger på finska:

"Jag har inte haft möjlighet att följa hur noga de principerna har följts när man förberett EU-saker. Då gjorde man upp principerna så att spelreglerna skulle vara tillräckligt tydliga och att man i båda regeringar skulle förstå dem på samma sätt."

Reporter: Magnus Swanljung/Yle