Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 30 november, 2020 - 17:58Uppdaterad: måndag, 30 november, 2020 - 18:06
  • Lego - det bästa som finns att ha på vardagsrumsgolvet. Men robotlego spelar i en annan liga - en liga som åländska ungdomar briljerar inom. FOTO: Wikimedia/CC3

Tredjeplats för åländskt legolag

Legos robotteknik ska locka åländska ungdomar till våra egna IT-bolag. Tredjeplatsen i senaste matchen visar att man är på rätt väg.

Den danska leksakstillverkaren Lego, ett företag som nog inte behöver mer introduktion än så, har de senaste tio åren satsat stort på dels robotteknik, alltså robotdelar och sensorer, dels på att ta fram ett programmeringsspråk för unga. Med de här delarna, robotlegobitarna och programmeringskomponenten, kan man bygga robotar som själva ser var de befinner sig, hur de rör sig, och reagera på sin omgivning genom att lyfta upp grejer eller flytta dem – eller egentligen vad som helst.

Nu för tiden finns det stora tävlingar som låter ungdomar ägna sig åt avancerad problemlösning med hjälp av just lego, och det åländska laget ligger långt framme. I år blev det som bäst en tredjeplats av 38 lag i teknikdelen av tävlingen “First Lego League Scandinavia” - “Första lego-ligan i Skandinavien” på svenska.

Ålands radio har mött det åländska laget tidigare, och vi har i Åland idag vid flera tillfällen lyft upp just programmering som en färdighet som det kommer att råda stor brist på i framtiden. I dag tittar vi mer på vad tävligen ger för möjligheter för den åländska IT-industrin, och hur man själv kan tänka som förälder. Vi hör lagledare Ann-Sofi Perjus, som själv har en bakgrund som programmerare, och i dag arbetar som chef på ett åländskt it-företag.

Fotnot: Det finns flera alternativ till Lego; Kre-O, MEGA CONSTRUX, BanBao, Sluban, Laser Pegs och MEGA BLOKS är störst av dem. En del är kompatibla med Legos byggsystem, andra inte. Ingen av dem har något system med robotdelar eller programmeringsspråk som är lika utvecklat som Legos.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »