Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 22 april, 2024 - 13:08Uppdaterad: tisdag, 23 april, 2024 - 08:25
  • Familjen Waleij är en av de svenska familjer som valt Åland för rätten att hemundervisa. Det finns fördomar mot hemundervisare, men på Åland möts man oftast av nyfikenhet, säger mamma Amanda som på fotot är tillsammans med barnen Alvida, Louve, Elden och Sol.

Familjen Waleij flyttade till Åland för att kunna hemundervisa – “Vi vill ses som vanliga människor”

Fyrabarnsfamiljen Waleij flyttade för några år sedan från Norrköping i Sverige till Godby utan att någonsin tidigare ha besökt Åland.

Orsaken till flytten delar de med många andra svenska familjer: De ville hemundervisa. Ett stort och läskigt steg, men någonting de kände att de måste testa, berättar mamma Amanda Waleij.  

Under det senaste decenniet har antalet barn som hemundervisas tiofaldigats på Åland. Samtidigt är hemundervisning ett fenomen som många är obekanta med. 

– När man läser i tidningar så verkar det ibland som att vi är någon lustig grupp utanför samhället, men vi är väldigt mycket i samhället, säger Amanda.  

Hör Amanda och barnen Sol och Alvida berätta om hur deras vardag med hemundervisning ser ut.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »