Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 14 maj, 2018 - 17:34Uppdaterad: måndag, 14 maj, 2018 - 17:41

Kritik mot mansdominans även från Sverige

"Det finns hur många svenska kvinnliga nummer som helst. Jag gissar att det är så att de som arrangerar det här går vidare i samma spår som de alltid gör. Det är många som jobbar för mer jämställda festivaler, och vi ser att det förändras över tid". Det säger Tina Sayed Nestius vid Rättvisefömedlingen i Sverige.
Någon sådan förbättring har däremot inte skett på Åland, visar en översikt över artisterna under de senaste årens Rockoff.

"Jag förstår inte hur man kan misslyckas med det här". Det säger Tina Sayed Nestius vid Rättvisefömedlingen i Sverige, som är en ideell organisation som arbetar för att bredda urvalslistor i olika sammanhang - bland annat inför konserter.

I grunden handlar det om en snedfördelning, där manliga artister anlitas i mycket högre utsträckning än kvinnliga.

I förra veckan skrev Sanna Isabelle Berntsson ett inlägg på sin Facebooksida där hon kritiserade att Rockoff endast bokat tre kvinnliga artister till sommarens festival. Det manliga antalet musiker uppgår däremot till över 40 stycken. Berntsson reagerade starkt på det och kontaktade också Rockoff.

Pier Schmid är ansvarig artistbokare för musikfestivalen Rockoff. Han är normalt inte skygg för media, han gjorde till och med privata spelningar med sitt band Broken Door i samarbete med en privat radiokanal på Åland 2017. Ålands radio har vid upprepade tillfällen försökt få kontakt med honom för en muntlig kommentar, men på sin höjd har vi lyckats få tag på honom via mejl. Han skriver så här till Åland idags redaktion (språkfelen är hans):

"Vi har i år satsat på 3 st headline akter som är fantastiska och kvinnor: Sabina Ddumba, Anastacia och Miss Li. Vi är otroligt glada att vi har fått till dom boknigarna. Vilka röster och vilken grym musik de levererar!!! Dessa artister tar naturligtvis också en stor andel av vår budgeten i anspråk. Vi har som sagt i år satsar massa energi på tex en kvinnlig superartist som Anastacia (som är festivalens headline) som i år kommer och går ett av sina stopp på sin världsturne på Åland. Hon är en fantastisk artist och förebild som sträcker sig långt ut över musikens gränser... Vi försöker hela tiden boka efter vår budget och de möjligheter som finns. Det är massor av saker som ska klaffa när man ska boka artister. Speldagar ska vara lediga, logistiken ska funka, gagerna måste vara relevanta. Det kommer några fler kvinnliga artistsläpp i år också."

Dennis Jansson, som driver Rockoff, vill inte heller kommentera artistvalen utan säger bara att "prioritet nummer ett när vi bokar artister är att sälja biljetter. Vi vill ha en festival som går runt".

Frågorna Åland idag velat ställa till Pier Schmid och Dennis Jansson, men som de vägrar svara på:

* Beror könsfördelningen på att ni har en musiksmak som inte inbegriper kvinnliga artister?
* Vilken kompetens hyr ni in för att hitta rätt bredd i utbudet?
* Menar Dennis Jansson med sitt uttalande att kvinnliga artister inte säljer biljetter? Finns det statistik som belägger påståendet?
* Varför vill ni inte förklara er ståndpunkt?
* Är ni inte rädda att kvinnor, som utgör hälften av festivalunderlaget, helt enkelt väljer bort Rockoff på grund av könsfördelningen bland artisterna?

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »