Publicerad: lördag, 28 oktober, 2017 - 17:26Uppdaterad: söndag, 29 oktober, 2017 - 16:07
  • Lauri-Ala Myllimäki har just gjort 1-0 för Ilves - ett mål som visade sig kosta Europaspelet för IFK Mariehamn. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • Missen. Jani Lyyski fick ett gyllene läge att kvittera i matchens slutskede. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • Jani Lyyski var bara en snedträff från att skriva ett osannolikt slut på en redan vacker fotbollssaga. Foto: Hasse Persson-Bru
  • IFK slutade på femte plats i årets liga, på samma poäng som FC Lahti, men med sämre målskilland. Foto: Hasse Persson-Bru

Målet som krossade drömmen om Europa

Fotboll: Ilves besegrade IFK Mariehamn med 1-0 i säsongens sista match. IFK slutar därmed femma på samma poäng som FC Lahti och missar därmed Europaspel nästa år.

I matchens 45:e minut stänkte Lauri Ala-Myllymäki in segermålet med ett volleyskott i efterdyningarna av en Ilves-hörna. Under den andra halvleken lyckades IFK skapa bättre press och vaskade även fram flera kvitteringschanser. Den allra bästa fick inhoppande Jani Lyyski med fem minuter kvar av matchen. Men en snedträff från nära håll gjorde att Lyyski gick miste om den perfekta avslutningen på en redan vacker fotbollssaga.

Istället följde en oviss väntan efter slutsignalen när det ännu återstod tio minuter i Lahtis vid ställningen 1-1 mellan FC Lahti och HIFK. På övertid kom Lahtis segermål - ett mål som petade ner IFK till femteplats i tabellen och som grusade drömmarna om ett Europaspel nästa sommar.

HJK vann guldet, KuPS tog hand om silvret och Ilves om bronset. JJK faller till division 1 och HIFK tvingas kvala för nytt kontrakt.