Publicerad: lördag, 9 juni, 2018 - 19:12Uppdaterad: söndag, 10 juni, 2018 - 09:44
  • Julio Fernandes svarade för fyra mål och tre assist. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • Matchen började i moll för FC Åland. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • Gästernas Kalie Jalloh Mamadu bjöds på en rejäl luftfärd när han gick in i duell med Kenneth Vickström. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • Rezgar Amani satte kvitteringe 1-1 i matchens 14:e minut. Foto: Hasse Persson-Bru.
  • Julio Fernandes rundade målvakten och satte 2-1 i matchens 20:e minut. Foto: Hasse Persson-Bru.

FC Åland vann med 11-1

Fotboll: FC Åland såg till att förbättra målskillnaden rejält när laget under lördagen krossade gästande SoVo med 11-1. Inlånade Julio Fernandes, IFK Mariehamn svarade för fyra mål och tre assist i matchen som gästerna tvingades avsluta med åtta man på plan.

Det var en märklig match i Markusböle som innehöll det mesta. Tre skador, två hattrick, straff och utvisning. Gästerna kom till matchen med endast 11 spelare i truppen, vilket kom att stå dem dyrt.

FC Åland kopplade greppet om matchen direkt, men första gången som SoVo hade bollen i kontrollerad form på hemmalagets planhalva rasslade det till i nätet bakom målvakten Dan Sjöblom. SoVo-spelaren Nicholas Brain sprang sig loss på djupet och avslutade i farten. Gästerna var i ledning efter fem minuters spel.

Men kort därpå började olyckan för gästerna. Kalie Jalloh Mamadu for i backen med huvudet före efter en duell med Kenneth Vickström och hjälptes märkbart skakig av planen. Ambulans kallades till platsen, men innan bilen hade kommit fram var SoVo-mittfältaren tillbaka på planen igen och FC Åland hade vänt på matchen

FC Åland var skilckliga på att hitta ytorna bakom gästernas backlinje och gång på gång var Julio Fernades på språng framåt i den första halvleken. Tre mål och två assist från IFK-brassen i den första halvleken gjorde att matchen redan var avgjord i paus. 6-1 till FC Åland.

Rezgar Amani var tvåmålsskytt efter den första halvleken och Jimmy Sundman hade placerat in ett mål. Gästernas målvakt Joonas Kallio visade tidigt i matchen att han hade problem och mot slutet av halvleken kunde han inte ens kasta sig efter bollen.

I paus gjorde ambulanspersonalen en snabb undersökning av SoVo-mittfältaren som fortfarande verkade groggy och tog därför med honom till sjukhuset för obeservation. Även målvakten tvingades till byte i paus och eftersom SoVo saknade avbytare kom de till spel med nio man i den andra halvleken, med en utespelare i målvaktströja!

I början av den andra halvleken styrde Adam Eriksson in 7-1 på en frispark slagen av Soroush Mahmoudi. Men sedan dröjde det till den 67:e minuten innan nästa mål kom. SoVo föll naturligt tillbaka och gjorde det trångt, samtidigt som FC Åland ofrånkomligt började slarva lite mer.

Det var Fernandes som tryckte in 8-1 innan inhopparen Scott Beeks kunde chippa in 9-1 i den 77:e minuten. Beeks som kort därpå fixade en straff för FC Åland. Rezgar Amani satte straffen resolut fram till 10-1.

Gästernas olycka tycktes aldrig ta slut - i den 82:a minuten drog Mikko Halonen på sig sin andra varning och visades av planen. Det var nu spel 11 mot 8 och öppnade för fler mål. John Blomqvist var sista målskytt när han satte 11-1 på nick i den 88:e minuten.

FC Ålands målfyrverkeri till självstyrelsefirande innebär att laget är ny serietvåa i division 3 - fyra poäng bakom Wilpas när alla lag har spelat 10 matcher.