Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 30 oktober, 2021 - 15:39Uppdaterad: lördag, 30 oktober, 2021 - 19:41
  • Johan Ingemarsson och Pontus Sjöblom när de passerar målgången tillsammans. Foto: Johan Ågren.
  • Den nya åländska mästaren i marathon, Jenny Pettersson, tog sig i mål efter 3.43.37. Foto: Johan Ågren.

Delad vinst i Ålands maraton

Ålänningen Pontus Sjöblom och svensken Johan Ingemarsson beslöt sig under den sista delen av Ålands Maraton 42,2 kilometer att dela på vinsten i herrklassen.

De korsade mållinjen tillsammans med hållna händer och armar i luften efter 2:46:56. Bästa dam blev finländska Elina Junnila som fortsatte att springa efter att hon passerat målgången för att hennes klocka sa att hon hade några hundra meter kvar till att hon skulle ha avklarat ett maraton. Hon tog sig över mållinjen på tiden 3:19:33. Pontus Sjöblom blev ju också åländsk mästare i maraton med sitt nya personbästa. Han får dela på äran tillsammans med Jenny Pettersson som tog sig i mål på 3:43:37.

Värt att poängtera är att ett världsrekord inträffade också av den 72-åriga amerikan Brent Weigner. Han är den person i världen som har genomfört ett maraton i flest länder i världen. Där Åland räknades in som det 187:e landet som han tävlat i och han slår därmed sitt egna tidigare rekord. Han tog sig i mål 5:14:43. Hans personbästa är 2.43.50 som han sprang i sitt första maraton i Boston 1968 och det var där som han började att jaga länder och har gjort så i 53 år.

Anledningen bakom att han väljer att springa maratons är att det är vad han gör, på samma sätt som fåglar flyger och fiskar simmar. Han har överlevt cancer fem gånger men han tackar Gud för att han ser över honom och tar hand om honom. Han säger att man måste bestämma sig för att vara glad och lycklig, det är inget som kommer att bara dyka upp och sätta sig på din axel. Han var lärare i 35 år åt elever som var 12-13 år och han brukade säga till dem att det är svårt att sväva med örnar när man hänger med kalkoner. Det är därför viktigt att umgås med människor som är positiva och som bygger upp dig. Se till att människorna i din närhet lär dig saker, som gratulerar dig, som hjälper dig. Istället för att såga ner dig.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »