Publicerad: lördag, 29 april, 2023 - 15:59Uppdaterad: lördag, 29 april, 2023 - 16:16
  • Arkivbild från när Åland United mötte ONS 2022.

ÅU utklassade ONS med 5-0

Fotbollsdamerna i Åland United utklassade ONS med 5-0 på bortaplan under lördagseftermiddagen i Nationella ligan.

I matchens inledning pressade Åland United hemmalaget högt upp på deras egen planhalva, vilket gjorde det väldigt svårt för ONS att etablera någon form av eget spel. Flera chanser radades upp av ÅU tidigt i matchen och nollan sprack i den 13:e matchminuten när vänsterbacken Anna Nurmi bredsidade in 1-0 i närmaste gaveln efter en hörna.

Efter det jobbade ONS in sig mer i matchen och spelet blev mer böljande. ÅU hade fortsättningsvis farliga lägen från bland annat en friställd Anna Nurmi som sparkade bollen med smalbenet utanför vänster stolpe och Jacqui Hand som hade ett skott just utanför straffområdet som var placerat mot bortre krysset men som seglade strax ovanför ribban. Dock var Jessica Kiviaho i ÅU-målet var inte sysslolös och tvingades till några räddningar efter snabba omställningar av ONS.

I den 38:e matchminuten damp ett inlägg ner vid Jacqui Hands fötter efter ett inkast. Ett par snabba steg och ett kvickt avlossat skott resulterade i 2-0, då målvakten i ONS Sonja Ferm inte klarade av att hindra bollen från att nå nätmaskorna, trots att hon fick en hand på bollen.

I slutet på första halvlek kom 3-0 på ännu en hörna levererad av Jacqui Hand. Denna gången var den placerad närmare målet och målvakten Sonja Ferm försökte boxa iväg den, men bollen kom inte långt i den klunga som uppstått. Bollen verkade gå i huvudet på en ONS-spelare som hoppat upp för att nicka och sen in i eget mål. Men enligt statistiken från Nationella ligan var det Sanni Ojanen som fick en sista kroppsdel på bollen innan den passerade mållinjen.

Andra halvleken var bara tre minuter gammal när Åland United utökade ledningen till 4-0. Kiviaho sparkade bollen till mittplan där Dana Leskinen kunde kontrollera den med bröstet. Hon sparkade sen bollen över sig och framåt i banan där Aada Törrönen gett sig av i full fart. Hon slet sig loss från sin markering och kunde ta en sekund för att se att målvakten var på halvdistans och lobbade bollen säkert i mål.

Olivia Ulenius skott i den 54:e matchminuten tvingade Sonja Ferm i ONS-målet till en räddning. Hon tappade dock ut bollen till Jacqui Hand som tackade och tog emot returen genom att göra 5-0 i ett relativt öppet mål.

Efter det kunde Åland United kontrollera matchen till domaren blåste av. Vinsten innebär att säsongens första poäng inkasserades och att man nu har tre poäng efter tre spelade matcher. Nästa match spelas på lördag då man möter PK-35 Vanda hemma på WHA.