Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 12 februari, 2020 - 15:10Uppdaterad: onsdag, 12 februari, 2020 - 17:09
  • Professor och hjärtläkare Johan Sundström. Pressbild: David Naylor, Uppsala universitet.

Wiklöf ger 4,5 miljoner kronor till hjärtforskning med AI

4,5 miljoner svenska kronor, så mycket donerade Anders Wiklöf till Uppsala universitet för att bekosta etableringen och driften av ett nytt institut för hjärtforskning. I dag gick universitetet ut med summan.

Forskningsinitiativet, som får namnet Anders Wiklöf-institutet för hjärtforskning, ska få beloppet utbetalat under tre år, 2020-2022, för att kombinera forskning i hjärtinfarkter med datavetenskap.

- Uppsala universitet har många experter inom data-analys och artificiell intelligens inom organisationen, och det öppnar upp möjligheter för ett sådant här tvärvetenskapligt samarbete. Den långsiktiga donationen gör dessutom att vi har lättare att anställa experter. Vi är väldigt tacksamma, säger Johan Sundström, hjärtläkare vid Akademiska sjukhuset och professor i epidemiologi.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »