Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 17 januari, 2024 - 06:07

Villkorligt fängelse yrkas för grov penningtvätt och häleri

I går hölls en rättegång i Ålands tingsrätt mot en man som stod åtalad för grov penningtvätt. Målet omfattar även en kvinna åtalad för häleri, alternativt häleri av oaktsamhet.

Landskapsåklagare Peter Rikberg anser att den åtalade mannen ska dömas till villkorligt fängelse i minst 6 månader. För kvinnan yrkar åklagaren på villkorligt fängelse i 60 dagar.

Brotten begicks under januari 2022 och enligt åtalet har kvinnan tagit emot drygt 20 000 euro från ett bedrägeribrott och skickat pengarna vidare till den åtalade mannen, som uppsåtligen tagit emot dem och köpt bitcoin för 15 000 euro, för att dölja pengarnas ursprung.  

Den åtalade kvinnan bestrider åtalet och hennes försvarare Heidi Grahn anser att kvinnan är ett offer för ett bedrägeri i form av ett nigeriabrev där en man, som inte omfattas av åtalet, lurat henne att låna honom stora belopp som han aldrig återbetalat.

Den åtalade mannen nekar också till brott. Om tingsrätten skulle komma fram till att han är skyldig till någon form av brott bör han enligt sin försvarare Trond Hornseth i första hand dömas för häleri av oaktsamhet, i andra hand för häleri och i tredje hand för penningtvätt av normalgraden.  

Dom meddelas senare. 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »