Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 7 maj, 2012 - 12:34Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:18

Vill ha nytt system<br>för personliga assistenter

Systemet med personlig assistent fungerar så bristfälligt att en väsentlig förbättring är nödvändig för den funktionshindrades trygghet, den personliga assistentens arbetsförhållande och tillsynen av verksamheten. Det anser förtroenderådet som vill att landskapsregering snarast utreder möjligheten att förbättra systemet med personliga assistenter på Åland. Nu är det den funktionshindrade själv som ska fungera som arbetsgivare, något som förtroenderådet tycker är en komplicerad uppgift till och med för en person som inte har en funktionsnedsättning. Förtroenderådet skriver också att systemet med personlig assistent upplevs som ojämlikt beroende på om den som behöver assistent har en utvecklingsstörning eller en mental eller fysisk funktionsnedsättning. Kostnaden i år för de cirka 100 personliga assistenterna på Åland är cirka en miljon euro.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »