Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 8 maj, 2017 - 15:20
  • Utbildningsminister Tony Asumaa (L) vill förnya gymnasiet. Foto: Ulf Weman

Vill ha årskurslöst gymnasium

Ett årskurslöst gymnasium om två år. Det kan bli verklighet om utbildningsminister Tony Asumaa får som han vill. Det pågår som bäst en utvärdering av gymnasiereformen som genomfördes år 2010.

 Nu är enkätundersökningen bland eleverna klar. De gillar skolmiljön och bemötandet de får, men är mindre nöjda med elevinflytande och delaktighet. En del lärare håller inte måttet och det brister en del i organisation och struktur, kraven inom yrkesutbildningen är för låga och erfarenheterna från praktiken diskuteras inte. Så kan man sammanfatta undersökningen.

Utbildningsminister Tony Asumaa tolkar elevundersökningen som att Ålands gymnasium fungerar i stort bra, men vill ändå ha en rätt radikal förändring: ett årskurslöst gymnasium, en sak som gymnasiets styrelse nu också diskuterar. En sådan reform kunde inledas hösten 2019.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »