Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 20 mars, 2013 - 11:26Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:16

Vill förkorta sälens fredningstid

Svenska folkpartiets riksdagsledamot Stefan Wallin vill förkorta fredningstiden för jakt på gråsäl med två månader, detta för att förbättra yrkesfiskets förutsättningar. Det gör han i ett skriftligt spörsmål till riksregeringen. "Det inhemska kustfisket är i kris, vilket delvis beror på att gråsälarna förstör bragder och skrämmer iväg fiskar. Detta har bidragit till att endast sju procent av den inhemska fiskkonsumtionen är inhemsk vildfisk," skriver Stefan Wallin. I dag är gråsälarna i riket fredade mellan 1 januari och 15 april, vilket inneburit att endast en bråkdel av Finlands jaktkvot på 1.050 gråsälar har utnyttjats. På Åland år fredningstiden redan en månad kortare än i riket, 1 februari till 15 april. Den åländska jaktkvoten är 450 gråsälar, men bara 114 sköts förra året.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »