Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 december, 2020 - 06:02Uppdaterad: måndag, 21 december, 2020 - 17:16
  • Vicelantrådet Harry Jansson, (C).

Vicelantrådet bemöter protest från facken

Det är upp till fackorganisationerna att hitta en lösning som tryggar rättssäkerheten för Åland när svensk översättning av nya kollektivavtal dröjer. Det svarar vicelantrådet Harry Jansson ( C) på kritiken från de stora finska fackorganisationerna FFC, AKAVA och STTK.

De har lämnat in en skrivelse till Statsrådet med anledning av revideringen av den åländska självstyrelselagen. De protesterar bland annat mot att Åland vill att kollektivavtalen ska bli bindande på Åland först när de finns översatta till svenska. Harry Jansson menar att om det är ett problem för facken får man vänta med att den finska versionen träder i kraft tills en svensk finns att tillämpa juridiskt.

-En arbetstagare och -givare ska veta att om man har en konflikt kan man lita på den svenskspråkiga versionen. Allt annat skulle vara fruktansvärt, säger Harry Jansson.

Det åländska kravet på kollektivavtalen ingår i en handfull öppna frågor som ingår i frågor som är öppna i förhandlingarna om den nya självstyrelselagen.

-Vi kommer inte att ge oss, säger Harry Jansson.

I Åland idag under måndagen kunde vi höra Elin Sundback, FFC:s fackliga ombud på Åland, om protesten.

 

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »