Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 oktober, 2011 - 15:03Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 10:20

-Vi kan inte påverka samhället<br>säger äldre kvinnor i undersökning

Äldre kvinnor mår relativt bra på Åland. Men många känner att de inte längre kan påverka samhället. Det visar en undersökning som högskolan på Åland har gjort. Sjuksköterskan och doktoranden Erika Johansson säger att över 40 procent av de äldre åländska kvinnor som har svarat på hennes frågor inte tycker sig ha någon röst i samhället. Hon menar att det hörs debatter om föryngring i politiken, men att ingen fokuserar på att många äldre kvinnor känner att de saknar politisk representation. Ett annat problem man talar tyst om är våld mot äldre. Överlärare Anette Häggblom anser att det är viktigt att komma ihåg att mäns våld mot kvinnor inte försvinner med åldern. Äldre kvinnor utsätts troligen för våld i hemmet i samma grad som yngre kvinnor, och dessutom finns det i vården. Framför allt handlar våldet i vården enligt Anette Häggblom om kränkningar och att vårdpersonal inte uppfyller näringsbehovet hos de äldre, vilket kan leda till undernäring.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »