Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 21 november, 2022 - 14:09Uppdaterad: måndag, 21 november, 2022 - 15:14
  • Valdeltagandet sjönk bland annat i Mariehamns församling. Arkivfoto.

Valdeltagandet sjönk i församlingsvalet

I går förrättades församlingsval och valdeltagandet på Åland var sämre i år än för fyra år sedan, enligt preliminära uppgifter från Borgå stift.

I Mariehamns församling var valdeltagandet 10,9 procent jämfört med 12,5 procent 2018. I Jomala församling var det 8,7 procent av de röstberättigade som gick till valurnorna, jämfört med 11,5 procent för fyra år sedan. Norra Ålands församling hade ett valdeltagande på 11,3 procent, och där finns ingen siffra att jämföra med då man slog ihop Sund-Vårdö församling samt Finström-Geta församling till en ny församling för bara ett år sedan.

I de övriga åländska församlingarna förrättades sämjoval, vilket innebär att det var lika många kandidater uppställda som det fanns platser att fördela.

Alla församlingsmedlemmar som fyllt 16 år hade rösträtt i församlingsvalet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »