Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 9 september, 2022 - 16:05Uppdaterad: fredag, 9 september, 2022 - 17:09
  • Johanna Cresswell-Smith. Foto: Martina Eriksson.
  • Seminariet hölls under fredagen. Foto: Martina Eriksson.

Att våga fråga räddar liv

Åland ligger i framkant då det kommer till att tala om psykisk hälsa men det är viktigt att vi vågar, och att vi kommer ihåg, att ställa frågor till varandra om hur vi mår. Det säger Johanna Cresswell-Smith, specialsakkunnig på THL.

Hon var en av flera inbjudna föreläsare på ett seminarium som landskapsregeringen i dag ordnade för att uppmärksamma den internationella suicidpreventiva dagen.

- Det är lättare för personer med suicidtankar att öppna upp om någon frågar rakt ut om självmordstankar, förstås på ett finkänsligt sätt men med de orden, säger Johanna Cresswell-Smith.

Jana Lignell föreläste i dag om det samhällsövergripande suicidpreventiva programmet för Åland som hon tog fram år 2019. Hon menar att ÅHS har många utmaningar på grund av sin litenhet men att Åland också är bra på flera saker i det suicidpreventiva arbetet. Till exempel var Åland före Finland med att ha ett suicidpreventivt program.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »