Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 8 oktober, 2024 - 20:00Uppdaterad: tisdag, 8 oktober, 2024 - 20:00
  • Bakre raden från vänster Amelia Nordberg, Juni Sjölund och Stig Wilén, alla går i åk 8. Nedre raden från vänster Wilhelm Sundberg åk 9 och Artjom Ignatjev åk 7

Näthat en del av vardagen för unga – "Det borde tas upp mer i skolan"

Enligt rapporten Svenskarna och internet 2024 ökar utsattheten för näthat hos unga.

För många tonåringar har näthatet blivit en daglig del av livet på sociala medier. Elever på Övernäs högstadieskola som Ålands Radio talat med säger att de under det senaste året utsatts för kränkande, hotfulla eller negativa kommentarer främst på TikTok, Snapchat och Discord.  

– Dessa plattformar gör det möjligt att ha privata profiler och anonym kommentering, vilket gör det svårt att veta vem som ligger bakom det, säger Amelia Nordberg, elev i årskurs åtta.  

Hon efterlyser mer diskussion om dessa frågor i skolan och anser att det är ett problem som måste tas på allvar. 

Amelia påpekar att medan mobbning i den fysiska världen har uppmärksammats och diskuterats i skolan, saknas det tillräcklig fokus på vad som händer online. 

– Jag tycker att man borde ta upp det mer i skolan. Vi har pratat om mobbning i verkligheten, men det är så mycket som händer på nätet att det också borde uppmärksammas.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »